Keď navštívite ktorúkoľvek internetovú stránku, táto stránka môže uložiť alebo obnoviť informácie o vašom prehliadači, najmä v podobe súborov cookie. Tieto informácie sa môžu týkať vás, vašich preferencií, vášho zariadenia alebo sa môžu použiť na to, aby stránka fungovala tak, ako očakávate. Tieto informácie vás zvyčajne neidentifikujú priamo, vďaka nim však môžete získať viac prispôsobený internetový obsah. V týchto nastaveniach si môžete vybrať, že niektoré typy súborov cookie nepovolíte. Po kliknutí na nadpisy jednotlivých kategórií sa dozviete viac a zmeníte svoje predvolené nastavenia. Mali by ste však vedieť, že blokovanie niektorých súborov cookie môže ovplyvniť vašu skúsenosť so stránkou a služby, ktoré vám môžeme ponúknuť. Viac informácií
Nevyhnutne potrebné súbory cookie
Vždy aktívne
Tieto súbory cookie sú potrebné na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky a nemožno ich v našich systémoch vypnúť. Zvyčajne sa nastavujú len ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad nastavenie preferencií ochrany osobných údajov, prihlasovanie alebo vypĺňanie formulárov. Svoj prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo vás upozorňoval na takéto súbory cookie, v takom prípade však nemusia niektoré časti stránky fungovať.
Súbory cookie súvisiace s výkonom
Tieto súbory cookie nám umožňujú určiť počet návštev a zdroje návštevnosti, aby sme mohli merať a vylepšovať výkon našej stránky. Pomáhajú nám zistiť, ktoré stránky sú najviac a najmenej populárne, a vidieť, koľko návštevníkov sa na stránke pohybuje. Všetky informácie, ktoré tieto súbory cookie zbierajú, sú súhrnné, a teda anonymné. Ak tieto súbory cookie nepovolíte, nebudeme vedieť, kedy ste našu stránku navštívili.
Roky 2019 až 2020
- Založenie ekoskupinky (členovia a členky dobrovoľne prihlásení z radov akademickej obce, ktorí navrhujú úpravy, zmeny, akcie a pod.
- Zrealizovaný prieskum o odpadoch medzi zamestnanectvom a študentstvom
- Sumarizácia štatistika odpadu
- Usmernenie k znižovaniu odpadu vrátanie stravných možností v areáli, napr. buffet PF UMB sa maximálne snaží netvoriť odpad, na stretnutia na PF UMB sa používajú džbány a zákazal sa nákup vody vo plastových fľašiach
- Partnerstvo s Ecycling,, organizácia pre nás zrealizovala školenie personálu prevádzky majetku
- Nákup tašiek na separáciu odpadu + koše na chodby, tašky sú umiestene v učebniach aj na chodbách
- Nálepky na podlahy v budove o separácii dopadu
- Zoznam odporúčaní pre zamestnanectvo ako znižovať odpad
- Posielanie pravidelných newsletterov študentstvu
Rok 2021 až 2022
- používanie eko jednorazových pohárov v bufete a v Kolečku, uprednostňovanie vlastných nádob na stravu aj nápoje
- preferovanie elektronickej komunikácie pred papierovou formou
- znižovanie spotreby elektrickej energie: zníženie počtu chladničiek, vyradenie chladničiek s vysokou spotrebou energie, revízia počtu tlačiarní, uprednostňovanie veľkokapacitných tlačiarní,
- systematická elektronizácia interných procesov - zníženie spotreby papiera
- newsletter pre študentstvo
- Nálepky s citátmi na schody v budove A
- Realizácia SWAPU v decembri 2022: https://www.servicelearning.umb.sk/studentske-projekty/swap
- Zámer vytvoriť komunitnú záhradu na PF UMB a prvá zbierka nápadov a Vianočná kapustnica s výťažkom, ktorý bude určený na budovanie záhrady, december 2022: https://www.servicelearning.umb.sk/studentske-projekty/komunitna-zahrada-s-vianocnou-kapustnicou
- pridané koše na separovaný zber do zasadačiek katedier
- stratégia na zavedenie bioodpadu na PF UMB
- recyklácia batérií
Priebežné vyhodnotenie
Východiskovým stavom kampane, ktorú sme začali v roku 2019 bolo množstvo odpadu vyprodukovaného na PF UMB za rok 2018:
Množstvo vyprodukovaného odpadu za rok 2022
Počet kontajnerov komunálneho odpadu sme podstatne znížili. Zvýšený objem nebezpečného odpadu súvisí s rušením katedier a vyraďovaním starého a nefunkčného majetku, hlavne PC a notebookov.
Výzva: stále sa nám nedarí naučiť ľudí separovať. V košoch na papier nachádzame plasty, v komunálnom odpade zase odpad, ktorý by sa dal ešte recyklovať.
Ak máte tipy ako na to, ozvite sa nám.
Ak máte záujem o zapojenie sa do tejto skupiny, prosím kontaktujte doc. PhDr. Alžbeta Brozmanovú Gregorovú, PhD. [email protected]